About Me

- noratiqah bt mohd salleh - - 14 october 1990 - - kuala selangor, selangor - - sekolah kebangsaan tanjung keramat (1997-2001) - - sekolah kebangsaan seksyen 6, shah alam (2002) - - sekolah menengah kebangsaan agama kuala selangor (2003-2007) - - kolej universiti islam antarabangsa selangor -

Sahabat Blogger

http://sahabatblogger.net/ - official website- https://www.facebook.com/groups/wanammal/ - group-

Laws

Ini adalah blog peribadi, segala maklumat adalah dari diri penulis sendiri, dan jika diambil dari tempat lain, ia akan dinyatakan. Jika ingin "copy" apa-apa yang terdapat di blog ini, mestilah dicreditkan kepada http://atiqsalleh.com

assalamualaikum wahai reader sekalian..

tadi Diana Amir ada kongsi satu ilmu.. mungkin ramai yang terlepas ilmu ini.. termasuklah atq.. sebab atq pun baru tahu bila kak Diana Amir share di Fan Page dia.. alhamdulillah..

nak baca lebih lanjut..klik la sini

rupanya bila kita hendak taip perkataan إن شاء الله dalam rumi adalah macam ni IN SYA ALLAH.. tapi dari apa yang atq selalu tengok.. dan apa yang atq selalu taip.. macam insyaAllah..

so lepas ini.. sama-sama kita ubah kepada ejaan IN SYA ALLAH.. sebab baru maksud yang betul iaitu Dengan Izin Allah.. perkataan InsyaAllah bermaksud Penciptaan Allah.. kan dah lain kat situ.. meh sama2 share ye ilmu ini

baca ini juga untuk maklumat lebih mendalam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Categories: Artis, hukum agama, info, islam, share

One Response so far.

  1. MaKR says:

    Terima kasih.

    Pendapat orang sini, benda ni khilaf.

    Memang benar, jika tulis dalam arab kita tak boleh sambung. Namun dalam rumi, benda ni khilaf kerana salah satunya, ianya bukan tulisan Arab. :)

    Contoh Bismillahirrahmanirrahim, Assalamualaikum. Kat situ sepatutnya banyak yang perlu dipisahkan jika ditulis didalam arab. Begitu juga insyaAllah.

    Sekiranya insyaAllah ini ditulis dalam arab seperti mana rumi, iaitu انشاء الله, memang berbeza dari segi makna serta Nahu Sorof dia, sebetulnya ialah ان شاء الله.

    Apapun kita boleh amalkan juga. Begitu juga dengan salam dan basmalah serta lain2 seperti tasbih dan tahmid.

    Allahu’alam. :)
    MaKR recently posted..Manfaat Laman Sosial Sebar Dakwah, Bukan Aibkan OrangMy Profile

Leave a Reply


CommentLuv badge
  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin

Popular Posts

sahabat blogger gathering

salam wahai readers sekaliangroup sahabat blogger di ...

Segmen : Logo...

assalamualikum wahai reader sekalian... task pertama ...

[Segmen]: Puitiskan Diri...

assalamualaikum wahai readers sekaliantadi atq ada kerajianan nak ...

Tweet Tweet

No public Twitter messages.